Αθλητές αντοχής – Βοηθά η προπόνηση αντιστάσεων – βάρη; Πως εφαρμόζεται;
Η προπόνηση αντιστάσεων (βάρη , λάστιχα και ορισμένες ασκήσεις με το σωματικό βάρος) καθώς και οι πλειομετρικές, είναι αναπόσπαστο μέρος της προπόνησης
των αθλητών αντοχής – υπεραντοχής. Επιφέρει δομικές, μηχανικές, νευρικές και μεταβολικές προσαρμογές του οργανισμού. Έχει ερευνηθεί επαρκώς η συνεισφορά της
στην οικονομία του κάθε αθλήματος αντοχής , μυϊκή ισχύ και την επίδοση, καθώς και ο ρόλος της στην πρόληψη – αποφυγή τραυματισμών.
Την προπόνηση αυτή αναγκαστικά θα πρέπει να την προσεγγίσουμε στον μακροχρόνιο σχεδιασμό , παράλληλα και σε συνδυασμό με την προπόνηση αντοχής.
Έτσι είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί ένας περιοδισμός των εντάσεων, του όγκου προπόνησης αυτής, της συχνότητας προπονήσεων κτλ. Δεν μπορούμε δηλαδή απλά να
επιλέγουμε κάποιες ασκήσεις και να τις εκτελούμε χωρίς να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων την αλληλεξάρτηση των παραπάνω παραγόντων με υπολογισμένο τρόπο και όχι τυχαίο. Θα πρέπει να ορίσουμε τα ποσοστά έντασης σε σχέση με την 1RM (Rep. max / μία μέγιστη επανάληψη) – απόλυτη ένταση, ή ακόμη καλύτερα την σχετική ένταση. Υπάρχει η δυνατότητα να λάβουμε υπ όψιν τις επαναλήψεις σε εφεδρεία πριν την αποτυχία, στις περιπτώσεις που ο προπονητής κρίνει ότι αυτό χρειάζεται. Τον ελάχιστο προπονητικό όγκο που προκαλεί προσαρμογές του οργανισμού, αλλά και τον μέγιστο όγκο προπονητικών φορτίων που μπορεί να ανταπεξέλθει ο οργανισμός του κάθε ασκούμενου. Όλα αυτά οπωσδήποτε σε μία εξατομικευμένη προπονητική παρέμβαση, η οποία όμως, υποχρεωτικά, δεν μπορεί να κινείται έξω από τα αποδεκτά για την προπονητική επιστήμη πλαίσια.
Εβδομάδες υπερφόρτισης ή μεσόκυκλοι (overloading / over-reaching) θα πρέπει να διαδέχονται εβδομάδες αποφόρτισης (deloads / Recovery ) και πάντα σε υπολογισμένο συνδυασμό με την κύρια προπόνηση αντοχής του ειδικού αθλήματος.
Το ασκησιολόγιο δεν μπορεί να αλλάζει συνεχώς, διότι δεν προλαβαίνει να προσαρμοστεί το νευρομυϊκό σύστημα στο συγκεκριμένο ερέθισμα, αλλά από την άλλη, το ερέθισμα δεν μπορεί να παραμένει το ίδιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι τοποθέτηση αυτών των προπονητικών μονάδων στην ίδια μέρα, πριν ή μετά την προπόνηση αντοχής, η χρονική απόσταση που πρέπει να έχουν με αυτήν, η επιλογή των ημερών στην εβδομάδα είναι ζητήματα που πρέπει να απευθυνθούν από τον προπονητή σε γνώση και σοβαρότητα για να μην καταστρέψουν το προπονητικό πρόγραμμα αντί να βοηθήσουν. Οι βασικές – κλασικές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη είναι η βάση της προπόνησης αυτής και η επιλογή ασκήσεων σε μηχανήματα, λάστιχα και πλειομετρικές εντάσσονται σε συγκεκριμένες περιόδους για στοχευμένες και ειδικές προσαρμογές. Μην θεωρείτε λοιπόν επαρκή την προπόνηση αντοχής χωρίς προπόνηση με βάρη και … την προπόνηση αντιστάσεων πάντα την προσεγγίζουμε σε περιοδισμό.